Kan inte nå servern

Betydande verk av Victor Vasarely på Modern Art & Design

Victor Vasarely

”Nill"

Vasarely arbetade som grafisk formgivare i Paris på 1930-talet och det var då han systematiskt började utforska de olika grafiska teknikernas optiska och känslomässiga räckvidd. Samtidigt som han försörjde sig själv och sin unga familj utvecklade Vasarely sin egen form av geometrisk abstraktion som han varierade i det oändliga och skapade olika optiska mönster med kinetisk effekt. Hans tidiga verk "Zebra" från 1937 anses vara ett av de tidigaste exemplen på Op Art.

Idén till målningen "Nill", som ingår i den här auktionen, koncipierades eller uppstod 1962. Färg hade börjat komma tillbaka in i hans verk efter konstnärens svartvita period (1954-1960). Vasarely hade studerat den visuella perceptionens lagar och gestaltteorin ingående och använde sig av de vetenskapliga insikterna i sin konst. Betraktaren av "Nill" kommer undermedvetet att försöka tolka den relativa positionen för de former som förekommer i målningen. Det ligger i den mänskliga hjärnans natur att försöka förenkla och organisera objekten i någon form av system. I en komplex komposition indelas formerna i förgrund (figur) eller bakgrund (fond). Effekten blir en virtuell rörelse. Figurer verkar stiga upp genom målningens visuella plan för att ta plats i förgrunden.

Vasarelys utforskande av perception och gestaltteori hade sin startpunkt i ett tidigt minne av kakelplattor på en tunnelbanestation i Paris på 30-talet. Det gav en impuls som Vasarely återvände till under hela sin livstid. "Nill" målades 1987, när konstnären var 81 år gammal, det liknande motivet "Linn-3" några år tidigare.

Utropspris 1 000 000 - 1 500 000 SEK

Till verket
› Signerad Vasarely samt a tergo signerad, daterad och numrerad P. 1223. Koncipierad 1962 och utförd 1987. Duk 168 x 156 cm.


"Sixton"

Victor Vasarelys konstnärskap är idag mer aktuellt än någonsin. De visuella effekter som han skapade genom att måla för hand för hand i mitten av 1900-talet föregrep estetiken i dagens datorspel och digitala konst. De starka färgerna, de böljande geometriska kompositionerna liksom hans kontrastrika svartvita målningar upplevs idag som tidlösa. Redan på 30-talet började Vasarely systematiskt utforska grafisk teknik och dess optiska och känslomässiga räckvidd. Han arbetade som grafisk designer i Paris och fascinerades av den geometriska formen och dess förmåga att framkalla en sensorisk uppfattning av rum, materia och energi. Samtidigt som han försörjde sig själv och sin unga familj skapade han många verk på sin fritid, bland annat Zebra (1937), som anses vara ett av de tidigaste exemplen på Op Art.

Under sin konstnärliga bana utvecklade Vasarely sin egen form av geometrisk abstraktion som han varierade i oändliga optiska mönster med kinetisk effekt. Målningen "Sixton" från 1967 är ett exempel från en period då Vasarely utforskande formen hexagonen i slutet av 60-talet. Han övergav kvadraten för en tid för att fördjupa sig i perspektivets effekt på kuben. I det klassiska perspektivet avbildas parallella linjer så att de konvergerar i en flyktpunkt på horisonten. Istället valde Vasarely det parallella eller axonometriska perspektivet där flyktpunkten inte existerar. Sidorna på en avbildad kub, förblir parallella. I "Sixton" är kuberna axonometriska och bildas av en kvadrat och två romber, vilket skapar en oregelbunden sexhörning. Ögat luras och resultatet av denna disciplinlöshet blir en oändlig illusion av rörelse. Kuberna tycks stiga upp eller falla tillbaka i bildens olika plan. Effekten förstärks av färgsättningen och ljusspelet som tycks komma från olika håll i bilden.

I början av 1970-talet var Victor Vasarely omåttligt populär. Hans banbrytande geometriska mönster och hypnotiserande optiska illusioner hade kommit att leta sig in i medvetandet hos en hel generation. I allt från målningar, grafiska verk, inredningar och installationer till offentliga verk och Renault-loggan; Vasarelys noggrant kalibrerade skapande var det "hottest of hot".

Utropspris 600 000 - 800 000 SEK

Till verket
› Signerad Vasarely samt a tergo signerad, daterad och numrerad P 1281. Koncipierad 1967 och utförd 1987. Duk 112 x 112 cm.



Verken säljs på Modern Art & Design

Visning: 16 – 20 maj, Berzelii Park 1, Stockholm
Öppet: vardagar kl 11–18, helg kl 11–16
Liveauktion: 21 – 22 maj, Arsenalsgatan 2, Stockholm

Läs mer om Modern Art & Design och utforska katalogen



Förfrågningar & konditionsrapporter Kontakta specialist


Andreas Rydén
Stockholm
Andreas Rydén
Chefsspecialist konst, Vice VD
+46 (0)728 58 71 39
Lena Rydén
Stockholm
Lena Rydén
Chef konst, specialist modern och klassisk konst
+46 (0)707 78 35 71
Marcus Kinge
Stockholm
Marcus Kinge
Specialist grafik
+46 (0)739 40 08 27
Amanda Wahrgren
Stockholm
Amanda Wahrgren
Specialist modern konst, grafik
+46 (0)702 53 14 89
Mollie Engström
Stockholm
Mollie Engström
Assisterande specialist konst
+46 (0)70 748 22 63