Kan inte nå servern

Svensk belysning i världsklass på Modern Art & Design


Eftertraktad belysning på Modern Art & Design

Bukowskis presenterar stolt en stor avdelning svenska belysningsarmaturer från några av 1900-talets främsta tillverkare och formgivare. Urvalet spänner från 1920-talets sirliga Swedish Grace genom 1930-talets funktionalistiska ideal till 1940- och 50-talets Swedish Modern. Tillverkare såsom Arvid Böhlmarks Lampvarufabrik, Nordiska Kompaniet, Bröderna Malmströms Metallvarufabrik och Asea är alla representerade med flertalet eftertraktade och för sin tid banbrytande och stilbildande modeller. Se utvalda höjdpunkter nedan.




Visning: 16 – 20 maj, Berzelii Park 1, Stockholm
Öppet: vardagar kl 11–18, helg kl 11–16
Liveauktion: 21 – 22 maj, Arsenalsgatan 2, Stockholm


Läs mer om Modern Art & Design och utforska katalogen



Hans Bergström

Trots att Hans Bergströms burlampor var populära på 1940-talet når de idag sällan marknaden, och föreliggande modell ”5A” torde vara genrens mest eftertraktade och något av en helig graal i sammanhanget. Utförd i beigelackerade metalltrådar med växtornament i mässingstråd på svagt gula så kallade "cellonskivor", invändig glob i svagt gröntonat/vitt överfångsglas samt upphängning i alm.


Till taklampan



Carl-Axel Acking

Ett av arkitekt Carl-Axel Ackings främsta bidrag till belysningskonsten är den av Bröderna Malmströms tillverkade golvlampa av modell ”2645”. Designsamarbetet inleddes när företaget fick prestigeuppdraget att tillverka och leverera all belysning till den svenska paviljongen på världsutställningen i New York år 1939. Tre eleganta och för Acking så karaktäristiska skärmar i perforerad mässing tronar på en läderlindad stomme. En ovanlig och på senare år enormt eftertraktad armatur.


Till golvlampan





Erik Tidstrand

Inredningsarkitekt Erik Tidstrands funktionalistiska belysningsarmatur från 1930-talet hör till tidens främsta. Taklampan med modellnummer ”28903” med sina för tiden karaktäristiska förnicklade och lackerade skärmar lanseras vid årtiondets mitt och hör, med sina 70 cm, till en av de större modellerna taklampor.


Till taklampan





Asea

Allmänna Svenska Elektriska Aktiebolaget (ASEA) var avgörande för svensk elektroteknisk industri under 1900-talet. Företagets belysningsarmatur har historiskt sett stått i skuggan av andra svenska tillverkare, trots att somliga av företagets modeller framstår som synnerligen goda representanter för svensk belysningsarmatur under 1940-talets stilperiod Swedish Modern. Föreliggande modell ”A5000” torde vara en av företagets främsta bedrifter i belysningssammanhang och något av en designhistorisk sensation som Bukowskis här stolt presenterar. Stomme i mässing, svängd arm delvis klädd i flätat läder, profilerat beslag, skärm i mässing med tandad kant.


Till golvlampan





Harald Notini

Arvid Böhlmarks Lampfabriks mångfacetterade konstnärliga ledare Harald Notini följde självsäkert och träffsäkert stilskiftningarna under 1900-talets första hälft. Ett av hans främsta bidrag till funkisarmaturen under 1930-talet är den nickelpläterade och lackerade bordslampan med modellnummer ”15238”, med en för tiden karaktäristisk ställbar skärm.


Till bordslampan



Förfrågningar & konditionsrapporter Kontakta specialist


Camilla Behrer
Stockholm
Camilla Behrer
Chef Design, specialist modernt och samtida konsthantverk och design
+46 (0)708 92 19 77
Eva Seeman
Stockholm
Eva Seeman
Chefsspecialist, modernt och samtida konsthantverk och design
+46 (0)708 92 19 69
Jonatan  Jahn
Stockholm
Jonatan Jahn
Ansvarig specialist samtida och modern design
+46 (0)703 92 88 60
Karl Green
Stockholm
Karl Green
Specialist modernt och samtida konsthantverk och design
+46 (0)700 07 94 25